Διαφημιστικός Χώρος

Το καλοκαίρι, ως γνωστών, το σπίτι σου δεν σε βλέπει και πολύ! Όλη την ώρα είσαι “εκτός”. Το πρωί ετοιμάζεσαι για δουλειά και μαζί σου παίρνεις τα απαραίτητα γιατί σίγουρα στο σχόλασμα θα πας για φαγητό και μετά για ποτό.

Καθημερινά σκέφτεσαι, όμως, ότι όλο αυτό θα σε φέρει αντιμέτωπη με τα παραπανίσια κιλά… κάποια στιγμή. Λογικό! Δεν γίνεται να βγαίνεις, να πίνεις και να παραμένεις στο ίδιο βάρος. Ή μήπως γίνεται;

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Γεωργία Καπώλη, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να προστατέψουμε τα κιλά μας, να μην χαλάσουμε τη δίαιτά μας, αλλά και να μην στερηθούμε την κοινωνική μας ζωή και τις καλοκαιρινές βόλτες. Θα ξεκινήσουμε το θέμα με το φαγητό, θα περάσουμε στο παγωτό (ναι, τρώμε αρκετό το καλοκαίρι) και θα ολοκληρώσουμε με το αλκοόλ. Έτοιμη;

 

 

Βραδινό γεύμα εκτός σπιτιού!

Κάθε φορά που έχουμε προγραμματίσει να φάμε έξω, φροντίζουμε το μεσημεριανό μας να είναι ελαφρύ (π.χ. χωριάτικη σαλάτα ή τονοσαλάτα με 1 φέτα ψωμί). Επίσης, λίγο πριν φύγουμε από το σπίτι, τρώμε ένα γιαούρτι ή ένα φρούτο, που θα μας κόψει λίγο την όρεξη. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, είναι προτιμότερο να αρκεστούμε σε 1 ποτήρι κρασί ή μπύρα, να αποφύγουμε τα φαγητά ή τις σαλάτες με λιπαρές σως, καθώς και τα γλυκά επιδόρπια που έχουν συνήθως πολλά λιπαρά και ζάχαρη.

Τι να επιλέξεις…

  • Στην ταβέρνα μπορούμε να επιλέξουμε ψητό κρέας (κοτόπουλο, ψαρονέφρι, φιλέτο μοσχαριού) ή ψητό ψάρι με γαρνιτούρα ρύζι ή λαχανικά. Προτιμάμε τα ψητά ή βραστά ορεκτικά, τις σαλάτες με φρέσκα λαχανικά και τα χόρτα.
  • Στο ιταλικό επιλέγουμε μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, λαχανικών ή θαλασσινών και τα συνοδεύουμε με λίγο τριμμένο τυρί και μια φρέσκια πράσινη σαλάτα χωρίς σως ή 2 κομμάτια πίτσα με λαχανικά.
  • Στο κινέζικο οι καλύτερες επιλογές είναι το κοτόπουλο και το ρύζι στον ατμό με λαχανικά. Εναλλακτικά, μπορούμε να παραγγείλουμε πάπια Πεκίνου με μόνο 1-2 πίτες και σαλάτα εποχής.
  • Στο γιαπωνέζικο η ιδανική επιλογή είναι το σούσι με θαλασσινά (6 κομμάτια είναι αρκετά) και η σαλάτα.
  • Στο σουβλατζίδικο προτιμάμε τα καλαμάκια κοτόπουλο με αλάδωτη πίτα ή με ψημένο ψωμί.

Τι να προσέξεις…

  • Φρόντισε να μην αφήνεις πολλές ώρες το στομάχι σου άδειο. Αν πεινάς πολύ θα καταναλώσεις πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού και ταυτόχρονα πολλές θερμίδες. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να φας κάποιο ελαφρύ σνακ 2-3 ώρες πριν το βραδινό γεύμα. Ένα φρέσκο φρούτο, 2-3 αποξηραμένα φρούτα, 1 μπάρα δημητριακών, 1 φρυγανιά με λίγο τυρί, 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, είναι καλές επιλογές για να μας δώσουν ενέργεια, να κρατήσουμε ενεργό τον μεταβολισμό και να μας αποτρέψουν από την βραδινή υπερφαγία.
  • Να τρως αργά. Απόλαυσε την ώρα του φαγητού, αλλά σταμάτησε να τρως όταν πεινάς ακόμη. Δώστε χρόνο στο στομάχι σου να αναγνωρίσει το φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί περνάει κάποιο διάστημα, περίπου 15-20 λεπτά, από την ώρα που το φαγητό πάει στο στομάχι μας μέχρι να μεταφερθεί το σήμα στον εγκέφαλο και να αισθανθούμε ότι χορταίνουμε.
  • Απόφυγε το γλυκό μετά το βραδινό φαγητό. Θα επιβαρύνει τον οργανισμό σου με περιττές θερμίδες.

 

 

Παγωτό: Ποσότητα, θερμίδες και tips

Είναι βέβαιο ότι το παγωτό είναι η πιο δροσιστική λιχουδιά του καλοκαιριού. Όποιο παγωτό και αν επιλέξουμε, σίγουρα λαμβάνουμε κάποια θρεπτικά συστατικά που μας ωφελούν αρκεί να μην το παρακάνουμε. Επέλεξε το κατάλληλο είδος παγωτού και φυσικά πρόσεξε τη συχνότητα κατανάλωσής του.

Το παγωτό ξυλάκι έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το κυπελάκι, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας. Οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της σιλουέτας τους, καθώς παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες γεύσεις παγωτού.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, τα διαιτητικά παγωτά ή τύπου 0%, καταλαμβάνουν σημαντικό χώρο στα ψυγεία των καταστημάτων. Περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης (π.χ. ασπαρτάμη, σορβιτόλη ή μαλτοδεξτρόζη) αντί για ζάχαρη και μικρή ή μηδενική (τύπου 0% + 0%) ποσότητα λίπους, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα αγαπητά σε άτομα που επιθυμούν να διατηρήσουν μια καλλίγραμμη σιλουέτα. Επίσης, τα παγωτά 0% περιέχουν συνήθως ασπαρτάμη και ίχνη λίπους, τα οποία δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μπορούν να καταναλωθούν και από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Τα παγωτά τύπου σορμπέ ή γρανίτα αποδίδουν ακόμη λιγότερες θερμίδες και καθόλου λιπαρά.

Οι θερμίδες του παγωτού ανά 100 γραμμάρια:

  • Σοκολάτα: 235
  • Παρφέ: 220
  • Βανίλια: 180
  • Φρούτων: 130
  • Διαιτητικό ή τύπου 0%: 125
  • Γρανίτα: 105

 

 

Ποτά και cocktails. Tips για να απολαύσεις… υπεύθυνα!

Η προτεινόμενη ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ, είναι δύο ποτά την ημέρα για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες, ώστε να μην επηρεάσουν ούτε το βάρος, αλλά ούτε και την υγεία τους, κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Δε ξεχνάμε πως η υπερκατανάλωση αλκοόλ, εκτός από τη σιλουέτα μας μπορεί να βλάψει και την υγεία μας. Το μέτρο, η ποικιλία και η ισορροπία αφορούν όλες τις διατροφικές μας επιλογές. Ακρότητες και υπερβολές που αποκλείουν και ενοχοποιούν μικρές απολαύσεις δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα!

Μυστικά για να γλιτώσεις τις πολλές θερμίδες:

  • Γέμισε το ποτήρι μέχρι τη μέση.
  • Για κάθε ποτήρι αλκοόλ πιες 2 ποτήρια νερό.
  • Προτίμησε μπύρα που περιέχει λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα.
  • Απόφυγε να αναμειγνύεις το ποτό σου με αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη.
  • Προσοχή στην κατανάλωση διαφόρων αλμυρών σνακ ταυτόχρονα με το ποτό.
  • Μην καταναλώνεις αλκοόλ με άδειο στομάχι.
  • Μην πίνεις αλκοόλ μόνη σου, αλλά με παρέα και κάνε παύσεις για συζήτηση και φαγητό.
  • Μην καταναλώνεις παραπάνω από 2 ποτήρια αλκοόλ ημερησίως.
  • Απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ τις μεσημεριανές ώρες, όταν έχεις προγραμματίσει βραδινή έξοδο.
  • Εάν κάποια μέρα ήπιες παραπάνω αλκοόλ, να αποφύγεις την κατανάλωσή του για τις επόμενες 48 ώρες.
  • Προτίμησε το μαρτίνι με μήλο και δυόσμο.
  • Επέλεξε κοκτέιλ με φρούτα (καρπούζι, ροδάκινο) ή λεβάντα.
  • Πρόσθεσε στα ποτά αρκετή ποσότητα αρωματικών φυτών: δυόσμο, βασιλικό, κάρδαμο, κανέλα, πράσινο τσάι.

Extra Info:
Αντιμετώπισε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, πίνοντας αφέψημα από γαρίφαλο την επόμενη μέρη.
 

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Πηγή tlife.gr