Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον ιό HIV

Διαφημιστικός Χώρος

Πολλοί είναι οι προβληματισμοί που μας έχουν απασχολήσει, κατά καιρούς, σχετικά με τον HIV. Για παράδειγμα, κάποιοι μπερδεύουν τον HIV με το AIDS και πιστεύουν πως είναι το ίδιο. Ή θεωρούν πως οι άνθρωποι οι οποίοι είναι οροθετικοί, είναι και προς αποφυγή.

Στη λίστα που ακολουθεί υπάρχουν 10 facts που οφείλουμε, όλοι, να γνωρίζουμε.

  1. Ο HIV είναι ο ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας, ενώ το AIDS είναι το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και εκδηλώνεται στο τελευταίο στάδιο του HIV. Ο HIV προσβάλλει τα κύτταρα τού ανοσοποιητικού συστήματος, αποδυναμώνοντας το και με αυτον τον τρόπο, επιτρέπει να εισβάλλουν τα μικρόβια πιο εύκολα, οδηγώντας σε AIDS.
  2. Ο ιός δε θεραπεύεται τελείως, απλώς τα οροθετικά άτομα μαθαίνουν να ζουν με αυτό, καθώς είναι χρόνια νόσος που ελέγχεται. Όπως είναι και ο διαβήτης, για παράδειγμα.
  3. Υπάρχει στα προσπερματικά υγρά, τα κολπικά και πρωκτικά υγρά, στο αίμα και στο γάλα της μητέρας που έχει λοίμωξη HIV.
  4. Δεν υπάρχει στα δάκρυα, τον ιδρώτα, το σάλιο, το δέρμα, τα ούρα και τα κόπρανα.
  5. Τα συμπτώματα είναι, σε μεγαλύτερο ποσοστό, έντονα. Δηλαδή, μερικά από αυτά μπορούν να είναι πυρετός, πονοκέφαλος, αλλεργία, πρησμένοι αδένες, κούραση και πονόλαιμος. Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις, όπου το άτομο, τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο, δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Για το λόγο αυτό, δε μπορούμε να καταλάβουμε έναν άνθρωπο με HIV και οφείλουμε να χρησιμοποιούμε, πάντα, προφύλαξη.
  6. Είναι πιο πιθανό να μεταδοθεί σε άτομα που κάνουν απροφύλαχτα πρωκτικό, κολπικό και στοματικό σεξ σε οροθετικό άτομο το οποίο δε κάνει την απαραίτητη θεραπεία. Επίσης, μεταδίδεται με την επαφή του αίματος.
  7. Όλοι όσοι ανήκουν στις ομάδες κινδύνου θα πρέπει να κάνουν το τεστ για τυχόν ανίχνευση του ιού μία φορά το εξάμηνο.
  8. Η εξέταση γίνεται δωρεάν σε όλα τα Νοσοκομεία που διαθέτουν Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων αλλά και σε διάφορες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
  9. Γρήγορη διάγνωση σημαίνει γρήγορη αντιρετροïκή αγωγή. Με αυτό τον τρόπο, θα κρατηθεί ο ιός σε τέτοιο επίπεδο που το υλικό του φορτίο να μην είναι ανιχνεύσιμο και έτσι δεν θα μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικώς.
  10. Η αγωγή περιλαμβάνει 1 χάπι την ημέρα και βοηθά στην ανοσοαποκατάσταση, δηλαδή γίνεται αναπαραγωγή περισσότερων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, από αυτά που σκοτώνει ο ιός. Η αγωγή παρέχεται δωρεάν από την ασφάλεια κάθε ατόμου και αν είναι ανασφάλιστο, παρέχεται δωρεάν από το νοσοκομείο.

Διάβασε για τη νέα καμπάνια για το κοινωνικό στίγμα από το Κέντρο Ζωής για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS.

Πηγή: www.savoirville.gr