21η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Σύνδρoμο Down

Τα τελευταία 10 χρόνια έχει καθιερωθεί η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down από τα σωματεία International Down Syndrome Association και European Down Syndrome Association.

Διαφημιστικός Χώρος

Την πρωτοβουλία είχε ο Έλληνας γιατρός Στυλιανός Αντωναράκης, καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, προκειμένου να ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για το σύνδρομο Down. Μάλιστα η επιλογή της ημερομηνία δεν είναι καθόλου τυχαία αφού επιλέχθηκε, από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο – 3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος.

Το σύνδρομο Down περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία, που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους.

Από ορισμένους δεν θεωρείται ασθένεια, δεδομένου ότι τα άτομα με σύνδρομο Down δεν υποφέρουν από αυτό. Η επίπτωση του συνδρόμου διεθνώς έχει κλίμακα ως 1:800. Στην Ελλάδα κάποιες μελέτες προσδιορίζουν την αναλογία γεννήσεων παιδιών με σύνδρομο Down σε 1 στις 770 γεννήσεις. Παράγοντας που επηρεάζει κρίσιμα την αναλογία αυτή αποτελεί η ηλικία της μητέρας, η γέννηση προηγούμενου πάσχοντος παιδιού από τους ίδιους γονείς και η περίπτωση ένας γονέας να είναι φορέας του μεταθετικού συνδρόμου Down.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διεθνώς πολύ σημαντικά βήματα για την ενσωμάτωση των ατόμων με σύνδρομο Down στην κοινωνία. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα υστερεί  να καλύψει τις ανάγκες αυτών των παιδιών, και η κοινωνία δυσκολεύεται να αποδεχτεί αυτά τα άτομα, μη θεωρώντας  τα «άρρωστα».

Η καθημερινότητα και ο ρυθμός της πολλές φορές δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε τα βασικότερα και να εκτιμήσουμε τα αυτονόητα. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα, αναρωτήθηκα από που πηγάζει η δύναμη όλων αυτών των γονιών που μεγαλώνουν αυτά τα παιδιά. Σκέφτηκα με τη λογική. Τι θα ήθελαν να δουν οι γονείς μου σε εμένα;

Επιστρέφοντας σπίτι,  μια μέρα που δεν θα ξεχάσω εύκολα, ανέβηκα στο λεωφορείο με ένα αγόρι με σύνδρομο down. Ήταν το πιο ανεξάρτητο άτομο που είχα δει, σε τέτοιο βαθμό που ένιωσα αμηχανία! Είχε πλήρη αντίληψη που πηγαίνει και  πως έπρεπε να συμπεριφερθεί. Επικύρωσε το εισιτήριό του, άκουγε μουσική στα ακουστικά του, απάντησε στο τηλέφωνο, έκανε ό,τι έκανα! Σε εμένα φαινόταν απίστευτο. Τον θαύμασα,  τα είχε καταφέρει πρώτα απ’ όλα ο ίδιος. Αυτή είναι η απάντηση που πρέπει να πιστέψουν όλοι οι γονείς για τα παιδιά τους.

Λίγο πριν κατέβει, αντιλήφθηκε το βλέμμα μου πάνω του και μου χαμογέλασε! Δύσκολο να «κλέψει» κανείς το χαμόγελο αυτών των παιδιών. Η μέρα τους ανήκει!

Το βίντεο που ακολουθεί  έχει δημιουργηθεί για την καμπάνια της Παγκόσμιας Ημέρας για Άτομα με Σύνδρομο Down, θέλοντας να τονίσει πως δεν υπάρχουν ειδικές ανάγκες για τα άτομα αυτά. Το μόνο που διεκδικούν είναι ίσα δικαιώματα για εκπαίδευση, εργασία, αγάπη και επικοινωνία, όπως όλοι οι άνθρωποι! #NotSpecialNeeds #WDSD17

NOT SPECIAL NEEDS | March 21 – World Down Syndrome Day | #NotS…

Quali bisogni speciali hanno le persone con sindrome di Down? Nessuno. Possono avere necessità di sostegno e assistenza, ma i loro bisogni sono semplicemente umani, come quelli di tutti: studiare, comunicare, lavorare, amare ed essere amate. Vi presentiamo Not Special Needs, la nuova campagna di CoorDown per il World Down Syndrome Day del 21 marzo. Aiutateci a condividerla! #NotSpecialNeeds#WDSD17———What “special needs” does a person with Down syndrome really have? None. They may require a little support and assistance to accomplish their needs, but those needs are simply human just like everyone else’s: to study, communicate, work, love and be loved.We’re proud to present Not Special Needs, the new CoorDown campaign for World Down Syndrome Day, the 21st of March. Help us share it! #NotSpecialNeeds#WDSD17

Posted by CoorDown Onlus Coordinamento associazioni persone Down on Donnerstag, 16. März 2017

Πηγή agathiara.gr